Af Jesper Wilhelmsen – Formand for Dansk Militærhistorisk Køretøjsforening DMKF

DMKF blev stiftet i 1995 med det formål “at bevare og udbrede interessen for millitærkøretøjer af enhver art og til disse hørende udstyr, samt at skabe kontakt mellem medlemmerne til gensidig støtte ved restaureringsprojekter og lignende.

Det herrens år 2022 blev det år hvor foreningslivet i Danmark efter næsten to år med restriktioner kunne vende tilbage til det frie og ubegrænsede foreningsliv. Således også i DMKF hvor vi så snart vinteren havde sluppet sit greb, og temperaturerne vakte udlængsel hjemme fra garagerne, tog ihærdigt hul på sæsonen. Det var med ikke så lidt forventning, hvad der ville møde én nu alle havde haft så meget skruetid derhjemme. Var eksisterende køretøjer blevet forkælet med flere historiske detaljer, eller mere tilhørende grej og effekter, eller havde det glemte projekt under den støvede presenning ovre i hjørnet, fået den opmærksomhed det havde ventet på så længe? Det blev nok ikke overraskende lidt af begge, dele, og oven i dette glæden ved, at vi endelig kunne mødes samlet, og pleje kammeratskabet hvilket jo er hele humlen i den sociale sammenslutning man har valgt, at kalde en forening.

Det skal ingen hemmelighed være, at vi i DMKF har kunnet mærke en mathed i fremmøde-procenterne til egne eller andres arrangementer vores medlemmer deltog i. Det vil være fuldt forståeligt hvis det er kamptræthed oven på restriktioner og nedlukninger, samt omstillingen fra, at det meste af ens fritid foregik derhjemme, men nu igen kan foregå i ubegrænsede sociale rammer. Vi ved det ikke kun er hos os denne tendens har kunnet spores, og håber som alle andre foreninger, at næste sæson vil lokke flere hjemmefra.

Ja hvad laver vi ellers i DMKF?

En af vore medlemmer er ved, at få vores Bedford RL bygget op som messevogn, så vi har den til diverse træf og udstillinger. En anden er ved at få en af vore to feltkomfurer flotgjort, og forhåbentlig vil det lykkedes ham, at bygge en gruppe op omkring komfuret, så vi med tiden får vores egen køkkensektion. Vore medlemmer ikke mindst, gør alt for at holde materiellet kørende samt, at få fingre i flere interessante historiske køretøjer, dertil hørende grej og effekter. De historiske grupper (Re-Enactment / Levende historie) vokser støt og flere er på vej, og heldigvis bringer dette flere unge mennesker til.

Man kunne således hen over året møde DMKFére, og deres forunderlige maskiner på:

– Græsted træffet.

– Time winder

– Stevnsfortet.

Panzermuseum East

– Ejbybunkeren.

– 4 Maj Fredericia/Middelfart.

– 4 Maj København.

– Veteranstøtten – Glostrup

– Egholm museum, Kirke Hyllinge

– Military Days – Panzermuseum East

– Fortets dag – Ejbybunkeren

– Kulturnatten (Kastellet, Frihedsmuseet). – Våbenhistorisk Selskab – Samlermessen Rødovre.