Gillelejegruppens bidrag til Årsskriftet

Her videregiver vi Marco Hansens indlæg til Årsskriftet 2022 på vegne af Gillelejegruppen. Læs med og bliv klogere på hvordan 2022 udformede sig for vores forening i Nordsjælland.

illelejegruppen blev stiftet i 1993, efter et tilfældigt møde i en boghandel. Alle delte den samme passion for 2. verdenskrig, og havde en stor interesse i at bevare historie.

Frank Jensen, Henrik Mortensen og John Hansen havde samlet på cockpitdele til en Messerschmidt natjager, tysk radio- og radar udstyr og nørdet med tyske fly.

Gillelejegruppens museum indeholder langt mere end kun køretøjer. Vi har også en af landets største samlinger af genstande fra det tyske Luftwaffe fra Anden Verdenskrig.

Er du guds barn så hjælp dig selv: De tre herrer besluttede sammen at genopbygge cockpittet til flyet.

Projektet greb om sig i de efterfølgende år og endte efter en tur med den store indkøbsvogn hos samlere i Europa. Det lykkes at genopbygge en Messerschmidt Bf 110 G4 natjager. Efter mere end 10 års arbejde er flyet perlen i Gillelejegruppens samling.

Gillelejegruppen blev løbende udviklet eftersom erfaring i restaurering og netværket både nationalt som internationalt voksede. Køretøjsamlingen består af:

Bæltekøretøjer: M10 Achilles IIC Tank Destroyer, Universal Carrier, Pz. III Ausf N, Renault UE Chenillette (tysk mærkning).

Halvbæltekøretøjer: SdKfz 251/D, NSU Kettenkrd,

Hjulkøretøjer: lastbil 1,5t Opel Blitz, personbil: Opel Olympia 1939, VW Kübelwagen, Stöver Funkwagen, Willys Jeep.  

Militær mc. af typen BMW, Zündapp og DKV.

Projekter 2022

Corona er slået tilbage til start i 2022 og Gillelejegruppen blev atter samlet fuldtalligt omkring husets mange projekter.

Pz III taktisk nummer 222 fra Minenkommando Dänemark/Dansk Minekontrol:Yderligere adskillelse, afrensning og klargøring til restaurering af den tyske Pz III/222 har været vores fokuspunkt i dette år. Forberedelserne til deltagelse i to køretøjs arrangementer i år er ikke gået ud over arbejdet med denne sjældne tyske kampvogn med en rigtig spændende dansk efterkrigshistorie. Kollegaen til vores halvbæltekøretøj SdKfz 251/D. Vores værksted er nået langt i 2022 meget langt.

Der arbejdes omhyggeligt i alle kroge og detaljer med rester af originalfarve søges så vidt muligt bevaret.  

Den 12 cylinder Maybach benzinmotor er færdigmonteret med renoveret karburator, tænding, kobling og meget mere. Maskinen er blevet is- blæst her i oktober og skal have sin maskinfarve og er ellers nu klar til at komme retur i motorrummet når vi har genmonteret og malet det. Vi imødeser alle med spænding den første prøveopstart af motoren.

Vi har takket være de flotte donationer vi modtag sidste år i udlandet kunne få produceret dele efter originale tegninger og specifikationer: 2 udstødninger, brændstoftank og et sæt luftfiltre.  Det sidste er netop her sidst på året fløjet ind med producentens private fly.

To nye kølere er blevet er blevet fremstillet her i Danmark. Her ud over har vi modtaget/indkøbt 2 reserve vejhjul og 2 støtteruller. Djævlen gemmer sig gerne i detaljen. Derfor forsøger vi så vidt muligt, med eftertiden i tankerne, at bevare høj originalitet i alle småting. Til restaureringen er derfor i år yderligere indkøbt: Stuvningsboks til signalpatroner, original brandslukker i holder, dørk plade med det rette mønster til skærmene – 3 stk. specialfremstillede attrap-patrongranater er på vej fra en snedker værksted i udlandet.

Alle køretøjets løse dele inkl. hele undervognen er ved udgangen af november 2022 komplet afrenset, lava- blæst og grundmalet. Klar til at blive sprøjtet i den tyske værnemagts karakteristiske halvmatte lysebrune standard farve; ”Einheitsfarbe”.

Enkelte af os er stadig arbejdsramte men bare fordi du er pensioneret betyder det ikke du har masser af tid. Lava blæsningen var lidt af et eventyr, at få organiseret sådan at værkstedet var bemandet når sandblæserfirmaet havde tid til at køre ud til os. Men vi klarede det med en ekstraindsats med skiftene vagter fra alle medlemmer.

Universal Carrier

Projektet med dette lille charmerende og specielle engelske bæltekøretøj, har været længe undervejs. Vi har plads på værkstedet nu og vores, eller det der skal blive en Carrier en gang i fremtiden er nu endelig klar til at blive rullet ind. Vi har haft en renoveret motor stående en årrække og skal nu i gang med at undersøge om den passer til køretøjet. Et fint sæt bælter fra Loyd Carrier og drivhjul fik foreningen doneret fra et projekt der måtte opgives.

Vores Universal Carrier på vej ud af skammekrogen og som Phønix på vej op af asken.   

Vedligholdelse, vedligeholdelse og vedligeholdelse:

SdKfz 251/D- 203 fra Minenkommando Dänemark/Dansk Minekontrol: Den der smører godt kører godt. Historien slutter ikke når et 80 år gammelt køretøj er færdig restaureret. Vel at mærke hvis det skal holde som en levende museumsgenstand i flere generationer. Hver gang startknappen trykkes opstår der behov for vedligeholdelse. Det er ikke helt forkert at kalde det en skrue uden ende. Det kan vores reparations og vedligeholdelsesplan for vintersæson 2022/23 give et indtryk af for alle jer der ude som ikke arbejder med gamle historiske køretøjer:

Arrangementer:

Vi deltog i 2022 med 203 i Overloon War Museum´s store arrangement ”Militracks” i Holland. I Danmark blev det traditionen tro til hærens Åben Hede på Kallemærsk Hede. Vores halvbælte skal helst hjem og krydse sit spor i Oksbøl- området en gang i mellem for at køre ordentligt.

2022 blev et år hvor vi for en sjælden gang, takket være de flotte donationer vi har modtaget, kunne koncentrere os om at bygge ubekymret løs og se glade ud.

Den gamle tysker har det ikke rigtig godt hvis den ikke en gang om året krydser sit spor i Blåvand. Chaufførens smil har det med at stivne lidt når han når til gennemgangen af vedligeholdelsesarbejder efter sommerens kørsler.

Skriv et svar