Her er Informationscenteret i Kastellets indlæg i det nye årsskrift, der kom på gaden i foråret 2023. Vi har ikke tidligere haft Informationscenteret med i Årsskriftet.

Året der gik!

af Jesper Helsø, tidligere Forsvarschef og Formand for Monumentkomiteen. 

”Har du været på besøg for at læse og lære nyt – eller for at genopfriske lidt om de mange missioner Danmark har været ude i siden 1948?”  Vidste du at Skat var med til at fjerne kemiske våben fra Syrien? Eller at Danmark stadig er i UNTSO i Mellemøsten – og har været der siden 1948??  Informationerne kan du finde i Informationscenteret i Kastellet, og for dem der ikke ved, hvor det ligger, så kan jeg da oplyse, at det er underetagen på Kommandantgården i Kastellet. Bygningen ligger vs-a-vs Kastelskirken . 

Her kan du tage en runde i den fysiske udstilling for at læse lidt om nogle af den store missioner som f.eks. Gaza, Cypern, Irak, Afghanistan, Afrikas Horn med mange flere, men også om de mange mindre missioner. Du kunne også aktivere databasen via en række skærme og her læse om de enkelte udsendelser fra Forsvaret, Politiet, Beredskabsstyrelsen og Skat. Dansken har faktisk været ufattelig mange steder (mere end 185) som observatører, fredsskabere, fredsbevarer, humanitære hjælpere og andet. Alle udsendelser, som du finder derinde, er godkendt af Folketinget eller af Udenrigspolitisk Nævn, og af regering eller respektive ressortministerier. Der er oplysninger om baggrund og mandat for hver udsendelse, om beslutning og indsats samt varighed. Billeder fra de enkelte missioner ligger også i databasen, og kan ses derinde. FN, EU, OECD og NATO er beskrevet og tilsvarende om materiel, der har været indsat i missionerne. Men også se lidt om uniformer gennem tiden siden 1948 for alle tre værn.  

Og så kan du spørge hvorfor nu dette informationscenter? Svaret er reelt meget enkelt: Monumentet med alle sine oplysninger om steder, vi har været, viste sig at rejse rigtig mange spørgsmål. ”Hvad lavede vi i Polen, Middelhavet, Rusland, Irak, Iran m.fl.?”. Svaret finder man i Informationscenteret ved at bruge databasen. Skulle du nu finde, at det kræver lidt nøjere studie – så gå på internettet, hvor du finder den samlede database på www. infocenter-kastellet.dk. Så kan du i ro og mag sidde hjemme og fordybe dig. 

InformationscenteretSelve databasen er på både dansk og engelsk med en brugerflade, der er velkendt fra enhver hjemmeside med søgefunktion. Så nu er der igen undskyldning for ikke at dykke ned i historien! 

Gratis har det ikke været. Men med bidrag fra Forsvaret og en række fonde lykkedes det at få centeret etableret og åbnet i juni 2020. Området er ubemandet (men overvåget). Kun ved særlige lejligheder er der ”kustoder” derinde – takket være en brav styrke fra Danmarks Veteraner, der træder til på de ”store dage” (FN-dag, Flagdag, Kulturnatten m.m.)  

På gensyn i Kastellet!