I forbindelse med det nye Årsskrift fik vi også en præsentation af det museum, der er tilknyttet Ejbybunkeren og Vestvolden generelt – Oplevelsescenter Vestvolden. Tak til Martin Jespersen, museumsleder.

Vestvolden

Oplevelsescenter Vestvolden drives af Rødovre Kommune i samarbejde med Naturstyrelsen, der ejer Ejbybunkeren. Vi arbejder fagligt med historien, dels om Københavns Befæstning, dels om forsvaret af København under den kolde krig. Det gør vi med afsæt i vores to besøgssteder, Ejbybunkeren og Artillerimagasinet, der begge ligger i smukke historiske omgivelser på Vestvolden i Rødovre.

Ejbybunkeren er bygget som operationscentral for luftforsvaret af København i begyndelsen af 1950’erne, og har i forskellige funktioner været anvendt af Forsvaret helt frem til 2001

Vores interaktive besøgscenter i bunkeren åbnede i 2012. Ejbybunkeren er åben for besøg lørdage og søndage året rundt og alle dage i skoleferierne. På hverdage holder vi åbent for bestilte rundvisninger og skoletjenesteforløb.

Artillerimagasinet er en rekonstruktion af det originale skytsmagasin for fæstningskanonerne på Hvissinge Batteri. Magasinet, der hidtil er blevet drevet som et beskæftigelsesprojekt, har af forskellige årsager været lukket for besøg siden den 1. nedlukning i marts 2020.

Vi forventer at genåbne udstillingen i Artillerimagasinet i løbet af 2023.

En gang om året folder vi fortællingen ud og sætter vores egen historie om Befæstning og den kolde krig ind i den helt store sammenhæng. Det gør vi til Krigshistorisk Festival, som vi gennemfører i samarbejde med en lang række dygtige reenactmentgrupper, foreninger og militærhistoriske institutioner.

Fra DHM plejer vi bl.a. have deltagelse fra Koldkrigsmuseum Stevnsfort, Dansk Militærhistorisk Køretøjsforening og Livgardens Historiske Samling. Tilsammen danner vi Danmarks største tidslinje, der spænder over 2000 års krigshistorie fra romersk jernalder til i dag. Læs mere på www.vestvolden.dk eller kontakt Martin på martin.jespersen@rk.dk eller mobil 30769830.

Året, der gik.

2022 har i høj grad været år 1 efter COVID-19. Vi kunne genåbne Ejbybunkeren efter den seneste nedlukning allerede midt i januar, men har som en række andre museer oplevet et vist efterslæb i besøgstallene.

Vores skoletjeneste kom ret hurtigt tilbage på niveau, men det er først efter sommerferien, at vores besøgstal for gæster på egen hånd og i forbindelse med rundvisninger er begyndt at nærme sig niveauet fra før COVID-19.

Vi kommer ud af 2022 med et besøgstal på lidt over 10.000 gæster indenfor murene.

På arrangementsfronten var årets helt store højdepunkt, at vi efter to år med COVID-19-relaterede aflysninger endeligt kunne gennemføre Krigshistorisk Festival igen i juni. Det blev en rigtig fin weekend, hvor vejret holdt og anslået 15-18.000 gæster lagde vejen forbi Vestvolden.
Derudover kunne vi den 25. september fejre 10-året for åbningen af Oplevelsescenter Vestvolden i fin form.

I 2023 ser vi bl.a. frem til genåbning af vores udstilling af Artillerimagasinet og til Krigshistorisk Festival d. 10-11. juni.

FOTO: Per Dyrby, Kim Matthai Leland, Lars Schmidt og Oplevelsescenter Vestvolden